Zo word je een betere online spreker: Tips en trucs voor online presenteren

Bijgewerkt op: 4 feb.

Hé, wist je dat online presenteren, en live voor een groep presenteren twee totaal verschillende dingen zijn?

Ik weet dat het gek klinkt omdat je waarschijnlijk denkt “presenteren is toch presenteren”, en terwijl dat niet direct onwaar is, ga ik vandaag tips en trucs met je delen die de manier waarop jij de volgende keer op beeld overkomt radicaal zal verbeteren.


Ik ben Lobke Bijman en ik ben webinartrainer en help ondernemers die verbinding willen creëren met kun kijkers tijdens webinars met een waardevol en interactieve opbouw en inhoud.


Hoe wordt je een betere online spreker?

Het is mogelijk voor iedereen om met een aantal simpele trucs hun online presenteren naar een hoger niveau te brengen.

Het is maakt niet uit of je al ervaring hebt met presenteren of openbaar spreken, online of offline.

Ik ga drie onmisbare tips met je delen om een betere online spreker te worden en de aandacht van je kijker online vasthoudt.


En ik weet wat je waarschijnlijk denkt: “Ik kan toch gewoon mijn camera uitlaten?”


Daar kom ik zo op terug. Nogmaals, ik ga je een geweldige manier laten zien waarop je op je eigen manier, en authentiek kunt presenteren en geweldige resultaten kunt behalen.De eerste tip: Doe je camera aan.

Het grote idee hier is dat het vertrouwen opwekt. Dit is belangrijk omdat 85 procent van de consumenten zegt dat ze een merk alleen overwegen als ze het merk vertrouwen.

In het onderzoek Accelerating Brand Performance Through Trust, Love, and Loyalty van Microsoft komt ook naar voren dat merken die vanuit purpose werken meer loyalere klanten hebben, omdat ze meer vertrouwd worden en geliefd zijn. Dus een extra tip: benoem je purpose in de inhoud van je presentatie.


De tweede tip: Kijk in de camera als je spreekt.

Het belangrijkste om hier te begrijpen is dat vooral direct oogcontact gebieden activeert in de hersenen van je kijkers zoals het dopaminerge systeem. Dit systeem prikkelt het beloningscentrum en nodigt uit tot toenadering. Dit legt wetenschapper en publicist Giovanni Frazzetto uit in zijn boek ‘Waarom we voelen wat we voelen’ over wat er gebeurt als we elkaar recht in de ogen kijken.

Dit betekent dat de hersenen van jouw publiek (ideale klant) op een compleet andere manier reageren wanneer je naar je scherm kijkt terwijl je praat (zomaar naar hun gezicht), of in je camera kijkt (ze recht in de ogen aankijkt).


De derde tip: Laat een deel van je borst en handen zien.

Het belangrijkste om hier te begrijpen is dat wanneer we alleen je hoofd in beeld zien, we het idee hebben dat je ‘te dichtbij’ komt.

Dit wil je niet omdat het juist niet bijdraagt aan het wekken van vertrouwen.


Nu, weet ik dat je denkt dat dit wel heel veel is om over na te denken en misschien zeg je “ik vind presenteren veel te spannend.”

Nu is het zo dat online presenteren niet meer verdwijnt, ook niet als de wereld na Covid weer volledig heropent!

Webinars zijn populairder dan ooit, en nu iedereen gewend is om vanuit huis webinars, conferenties en lezingen bij te wonen zal dat zo blijven. It’s here to stay. En ik raad je aan om te ontdekken dat je het prima kan, en dat je goed over kan komen op beeld van je kijkers.


En dus heb ik nog drie tips voor je.


Tips om ontspannen te presenteren.


  1. Denk aan wie je publiek is als je live bent. Want ook al zie je alleen maar je camera, je spreekt tegen mensen. Niet tegen een object. Beeld je je ideale klant, leuke collega of vriend in aan wie je verteld. Hang desnoods een foto naast je camera om je eigen publiek te creëren. Vertel je verhaal alsof je tegen 1 persoon praat.

  2. Plak een post-it op je eigen beeld. En ook op het aantal kijkers online. Ik merk altijd dat mijn ogen anders toch vaak naar dat getal toegetrokken worden, of dat ik kijk of ik er wel goed uit zie, wat me enorm afleid. Liever presenteer ik met mijn volledig aandacht bij de inhoud en mijn publiek. Dat werkt voor een betere connectie.

  3. Zeg je/ jij ipv jullie. Dan voelt je kijker (die alleen achter zijn laptop zit) zich aangesproken.


Als jij bovenstaande tips gaat toepassen tijdens je volgende webinar presentatie zullen je kijkers:

  • Langer online blijven

  • Actief reageren op jouw poll en chat vragen

  • Enthousiast zijn over jou, je merk en je aanbod


En ik, als webinartrainer, ben introvert en toch presenteer ik online en maak ik video’s. Want ik deel graag wat ik weet omdat ik weet dat wat voor mij zo simpel en normaal is, voor anderen een groot verschil kan maken. Ik vind niets leuker dan anderen verder helpen en ze het leven makkelijker maken!


Meer online presentatie tips.

Check mijn Instagram posts, Volg me als je nieuwe langs wilt zien komen op je tijdlijn.

Sla posts op die je waardevol vindt.


Hulp bij jouw webinar.


Bronnen: