De of het webinar?

Bijgewerkt op: 4 feb.

Beide kunnen! Zowel het webinar als de webinar.


Dit vind ik ook nog steeds verwarrend en vind soms het een, en soms de ander beter klinken... En wat Pieter zegt ben ik het ook lang mee eens geweest:

Maar waarom die logica onjuist is kom ik zo op.


Niet in het woordenboek!!

Het woord webinar is een neologisme en hebben we overgenomen uit het Engels. De Van Dale heeft het nog niet eens opgenomen in zijn woordenboek:

Dat gebeurt pas als ze vinden dat een woord gangbaar is. En dat is het pas wanneer het al een behoorlijke tijd bestaat en door vrij grote groepen wordt gebruikt.

Volgens mijn maatstaven voldoet 'webinar' daar in 2021, bijna 1,5 jaar de corona crisis in wel aan. Het is denk ik moeilijk om iemand te vinden onder de werkende bevolking die nog nooit een webinar heeft bijgewoond.


Maar goed, voor het woord ‘cool’ (als in gaaf) heeft ook bijna 30 jaar geduurd voordat het in de Van Dale kwam. Dus over het webinar blijf ik optimistisch.


Ontwikkeling van taal

Blijkbaar is taal een wetenschap, en heeft ons land de Taalunie. Zij gaan over de ontwikkeling van de Nederlandse taal en het beleid ervan.


Het handige is dat de Taalunie ook een zoekfunctie naar woorden heeft, de woordenlijst. Bekend van het groene boekje. En daar vind ik een duidelijk en beknopt antwoord:


We zeggen toch ook hét platform en hét management?

Dat zijn ook beide woorden uit het Engels. Welk lidwoord Engelse leenwoorden krijgen is vaak moeilijk te bepalen, omdat het geslacht van de woorden onduidelijk is. Daarom komt het vaker voor dat woorden in het Nederlands zowel 'de' als 'het' woorden zijn.

Webinar is daar 1 van. Net als seminar, en daarom is de logica die Pieter in zijn comment hierboven gebruikt niet juist.

De webinar of het webinar zijn beide goed.


Tip:


Bronnen:

https://de-of-het.nl/webinar/

https://woordenlijst.org/#/?q=webinar

https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/webinar#.YOF0yugzZPY

https://www.vandale.nl/hoe-komt-een-woord-in-de-dikke-van-dale

https://onzetaal.nl/taaladvies/engelse-woorden-de-het-weblog

https://www.ensie.nl/de-of-het/webinar