Wat is de beste webinar software voor jou?

Bijgewerkt op: 4 feb.

Je gaat een webinar geven, of ben je hierover aan het informeren. Top, dan is deze blog een goed startpunt voor je!


In deze blog leer je:

 1. Wat het verschil is tussen vergader en webinar platforms.

 2. Hoe kies je het beste webinar platform voor jouw bedrijf?

 3. Top-5 webinar platformen voor kleine bedrijven.

 4. Wat voor mij de beste webinar software is en waarom.


Wat is het verschil tussen een webinar platform en vergader platform?

Ze hebben veel met elkaar gemeen, maar zijn beide ontwikkeld met een ander doel in gedachten. Beide type platformen hebben meestal meerdere interactie functies zoals chat en pollvragen. Je kan jezelf als presentator in beeld laten zien, net als je slides. Maar bij een webinar platform zie en hoor je je publiek niet, zoals in een vergader platform wel gebruikelijk is.


Een webinar platform is voor jou als organisator onmisbaar vanwege de mails die automatisch worden verstuurd en de statistieken die je achteraf beschikbaar hebt. Statistieken helpen jou je warme leads te identificeren.


Maar als je een interactieve workshop organiseert en elkaar allemaal wilt kunnen zien en horen, dan is een vergader platform juist de geschikte optie.

Hoe kies je het beste webinar platform voor jouw bedrijf?

Om te weten welk webinar platform voor jou de juiste keuze is, raad ik je aan deze stappen te volgen:


Stap #1. Je doel kaderen

 • Wat is jouw doel met je webinars?

Veel voorkomende doelen zijn leads genereren, verkopen, informatie delen, betaalde masterclass geven, onderwijzen.


Stap #2. Wensen vaststellen

Er zijn zoveel mogelijkheden en opties dat dit voor keuzestress en overwhelm kan zorgen, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.


Een belangrijk beginpunt is om stil te staan bij webinars die je in het verleden hebt bekeken.

 • Heb je bij andere webinars iets gezien dat je net zo wilt gaan doen? Zoals bijvoorbeeld chatten met kijkers, of een video tonen tussendoor.


Categorieën die ik onderscheid in de functionaliteiten zijn:

 • Webinar type, o.a. live, geautomatiseerd en betaalde webinars. Mij favoriet zijn live webinars, maar ieder type heeft zo zijn doel.

 • Interactie mogelijkheden, o.a. chat, poll vragen, documenten delen. Communicatie via een webinar kan meer effect hebben door het slim inzetten van de verschillende interactie mogelijkheden die een platform bied.

 • Kwaliteit en personalisatie, o.a. Hd video kwaliteit of je logo kunnen plaatsen in het uitzendscherm. Vraag je af of dit in het begin bijdraagt aan je doel of een wens is voor de toekomst.

 • Marketing, o.a. Registratievelden kunnen aanpassen, mailingen versturen en mp4 bestand kunnen downloaden. Deze functies maken meer mogelijk en het werk van marketeers makkelijker.

 • Analytics, o.a. Kijker statistieken en registratie tracking. Dit helpt de verkoop vanwege de gekwalificeerde leads.

Ik raad je aan om kaders te stellen aan je wensen. Als je weet welke categorie aan functionaliteiten het meest belangrijk voor je is kun je daar een platform op beoordelen.


Stap #3. Vergelijken en kiezen

Welk platform is geschikt om je doel te behalen en heeft de functionaliteiten die je graag zou willen gebruiken? Als er meerdere zijn kun je kijken welke je voorkeur naar uitgaat.


Kies vooral een platform die voldoet aan wat je nu nodig hebt en waar jij je goed bij voelt. Om te beginnen is het niet nodig om te zoeken naar een platform dat zowel nu als in de toekomst altijd de beste optie blijft. Switchen kan.


Een licentie die per maand opzegbaar is kan meestal ook, dan zit je nergens aan vast. Maar hou er wel rekening mee dat het leren gebruiken van een platform altijd even tijd kost, dus dat er veel uitproberen niet is wat ik aanraad.


Top-5 webinar platformen voor kleine bedrijven

Ieder platform is net een beetje anders. Ik heb er 12 onderzocht en heb de intentie om ze in deze blog simpel en overzichtelijk aan je uit te leggen. Zodat jij jouw keus kan maken.

De 12 platformen heb ik teruggedrongen tot de vijf met een maandprijs onder de €50. Geschikt voor kleine bedrijven dus.


Deze 12 heb ik onderzocht:

 1. Webinargeek

 2. My Own conference

 3. Demio

 4. Clickmeeting

 5. Live webinar

 6. WebinarJam

 7. Easy webinar

 8. Livestorm

 9. WebinarNinja

 10. GoToWebinar

 11. Everwebinar

 12. Zoom Webinar


En daarvan is dit mijn top-5 met een maandprijs onder de €50:


WebinarGeek

Een platform uit Nederland, en de meest populaire in Nederland. Het is een goed en betaalbaar platform. Breed in webinar types en interactie mogelijkheden, zo heb je ook de optie met meerdere presentatoren te werken. Helaas zijn die alleen niet samen in beeld maar wisselen elkaar af. Aantrekkelijk starter pakket en betaalbare Premium optie.


Paketten:

Starter 25p €12pm, Premium 100p €39pm, 250p €59pm, 500p €99pm


My Own Conference

Alleen Live webinars met alle basisfuncties die je verwacht bij een webinar platform, plus een Whiteboard functie wat niet veel aanbieders hebben. Het lijkt erop dat deelnemers niet in hun browser kijken dus iets moeten downloaden, en als je zelf de recording niet aanzet heb je niets om terug te kijken.


Paketten:

60p €30pm, 150p €50pm, 300p €70pm


Demio

Mooi vormgegeven en compleet Platform met een betaalbaar starter pakket, jammer dat de personalisatie opties daar niet inzitten. Tof dat je met de Attendee Spotlight functie een deelnemer ‘op het podium’ kunt laten op een vraag te stellen.


Paketten:

Starter 50p $49pm, Growth 150p $99pm, Business 500p $234pm


ClickMeeting

Ze hebben twee plannen, Live en Automated, waarbij je kan kiezen hoeveel live deelnemers je wilt. Dat maakt deze aanbieder uniek. Maar ik heb geen reden in functionaliteiten waarmee ze eruit springen.


Paketten:

Live 25p €26pm, 50p €39pm, 100p €70pm

Automated 25p €39pm, 50p €49pm, 100p €85pm


LiveWebinar

Goed instap platform met lage kosten tot 100 live kijkers met basic analytics. Het gave is dat ze Prezi presentaties ondersteunen en een whiteboard functie hebben. Je betaald extra voor eventuele Add ons of het Business plan. Als je kijkers statistieken en tracking wilt is dit niet een geschikte keuze, en daarom is dit niet mijn favoriet.


Paketten:

Pro 100p €14pm, Business 500p €105pm


Wat voor mij de beste webinar software is en waarom

Voor mij is WebinarGeek op dit moment de beste webinar software. Hier werk ik mee omdat het compleet is, intuïtief in gebruik en Nederlandstalig. En daarnaast in prijs/ kwaliteit verhouding veruit de beste keus.


Een goede keus voor iedereen om mee te beginnen. Zowel de maandelijks opzegbare als jaar licentie zijn te doen qua prijs, ongeacht je doel met webinars. En ze hebben super fijne chat op de website waar snel op wordt gereageerd voor al je vragen.


Alle webinar platforms zijn gemaakt om webinars mee te geven en op te zetten, je zit met jouw keus dus sowieso goed. Ik raad je af om te stuntelen met het geven van een webinar via bijvoorbeeld een vergader platform (i.e. zoom, …) - dan loopt het gegarandeerd minder soepel en heb je achteraf geen kijker data.


Niet vergelijken maar doen! Techniek kan verwarrend en overweldigend zijn.

Ga gewoon van start, leer een platform, leer webinars geven, ontdek wat wel en niet werkt en groei.Tip: Meld je aan voor mijn volgende webinar over webinars en ontdek de 'musts' voor een webinar die je omzet oplevert.


Recente blogposts